Hvorfor jeg som gründer prioriterer psykisk helse
Zebib Bredesen • 21. juni 2024

En reise med opp- og nedturer

Å være gründer er en reise fylt med både høydepunkter og skuffelser. For meg startet det første halvåret som en turbulent periode hvor jeg stadig følte at jeg ikke lyktes på jobb. Jeg følte ofte at jeg hadde tatt meg vann over hodet og at jeg egentlig ikke visste hva jeg holdt på med. Høydepunktene var intense og givende, men skuffelsene var hyppige og langvarige. Som en person som setter pris på mestringsfølelse, var det utfordrende å stadig føle seg udugelig, daglig utenfor komfortsonen, og mesteparten av tiden gjorde jeg ting utenfor mitt kompetanseområde.

 

Påvirkning på privatlivet

Denne perioden påvirket ikke bare mitt profesjonelle liv, men også mitt privatliv. Jeg følte meg som en dårlig venn og familiemedlem som ikke strakk til hverken privat eller profesjonelt. Jeg klarte ikke å prioritere eller sette grenser for hva jeg hadde tid til. Arbeidsmengden var overveldende, arbeidsgleden minimal, og jeg følte meg stadig nær ved utbrenthet. Det var også ensomt å gå fra en stor organisasjon til å ikke ha noen kollegaer eller støtte rundt meg, noe som førte til at jeg brukte vennene mine for mye som en erstatning for kolleger.

 

Behovet for forandring

Jeg skjønte etter hvert at denne tilværelsen ikke var bærekraftig. Hvis jeg fortsatte slik, ville jeg ende opp med å bli sykemeldt og bedriften ville gå konkurs. Samtidig forstod jeg at hvis jeg ønsket å være gründer, måtte jeg tilpasse meg en ny livsstil hvor ubalanse og usikkerhet var normen. Jeg valgte derfor å kontakte arbeidsmiljøtjenesten for å få hjelp av en bedriftslege, som spesialiserer seg på helsefremmende arbeidsmiljø, helsefremmende ledelse og sykefraværsarbeid knyttet til kvinners arbeidshelse.

 

Mer produktiv, større arbeidsglede og bedre relasjoner

Dette viste seg å være det beste valget jeg har gjort som bedriftseier. Gjennom veiledning og støtte fra bedriftslegen, lærte jeg å prioritere meg selv og bedriften på en bedre måte. Jeg klarte å sette grenser både på jobb og privat, og jeg kunne gå raskere videre når noe negativt eller ubehagelig skjedde på jobb. Vi jobbet også mye med å skape en bærekraftig arbeidshverdag, med særlig fokus på hvordan jeg kunne bli en god arbeidsgiver.

 

Langsiktig verdi

Gjennom denne prosessen har jeg opplevd en betydelig økning i arbeidsglede og produktivitet. Jeg har nå bedre relasjoner med familie og venner, som ikke lenger trenger å være med på berg-og-dalbanen av gründerlivet. Selv om jeg fortsatt har mange områder hvor jeg kan forbedre meg, ser jeg tydelig verdien av å prioritere min psykiske helse. Jeg har lært at hvis jeg og min helse ikke blir prioritert, påvirker det bedriften negativt. Å investere i min psykiske helse og arbeidsmiljø har vist seg å være den viktigste investeringen jeg har gjort for min bedrift.

 

Om arbeidsmiljølegen Kristinhttps://www.arbeidsmiljolegen.no/o